• Zweden moet omgerekend zo’n  1,3 miljoen euro aan bitcoins terugbetalen aan een drugsdealer, meldt The Telegraph.
  • Die opmerkelijke beslissing moest worden genomen door de explosieve prijsstijging van de cryptomunt.
  • Twee jaar geleden werden 36 bitcoins in beslag genomen, maar de waarde die ze destijds hadden staat nu gelijk aan slechts drie bitcoins.

De Zweedse regering moet zo’n 1,3 miljoen euro aan bitcoin betalen aan een drugsdealer, omdat de waarde van zijn bitcoins explosief steeg terwijl hij in de gevangenis zat, meldt The Telegraph.

Twee jaar geleden nam de openbaar aanklager 36 bitcoins in beslag van de drugsdealer, die waren toen gezamenlijk zo’n 126.000 euro waard.

Openbaar aanklager Tove Kullberg betoogde destijds met succes dat de bitcoins in beslag moesten worden genomen, omdat die waren verdiend met online drugshandel. Maar Kullberg zette de waarde van de bitcoins om naar Zweedse kronen en had er daarbij er geen rekening mee gehouden hoe snel de waarde van de digitale munten zou stijgen.

De waarde van de 36 bitcoins van de drugsdealer van twee jaar geleden staat nu gelijk aan slechts 3 bitcoins.

Toen de dealer werd vrijgelaten, verkochten de autoriteiten alle 36 bitcoins, maar gelet de argumentatie van Kullberg tijdens de aanklacht had de staat eigenlijk maar 3 munten in beslag genomen. Op basis van de aanklacht moest de overheid 33 bitcoins teruggeven, ook al was volkomen duidelijk dat het geld waarmee ze gekocht zijn op illegale wijze was verkregen.

Kullberg betreurt de afloop van de zaak en zei tegen de Zweedse radio dat het "op vele manieren ongelukkig was."

"De les die hieruit geleerd moet worden is dat de waarde in bitcoin moet worden aangehouden. De opbrengst van de misdaad zou 36 bitcoin moeten zijn, ongeacht de waarde die de bitcoin op welk moment dan ook heeft", zegt Kullberg nu. "Het heeft tot gevolgen geleid die ik destijds niet kon voorzien."

De aanklager benadrukt dat dit de eerste zaak was in Zweden waarbij cryptomunten in beslag werden genomen en er daardoor geen precedent was van eerdere beslissingen.

"Ik denk dat we moeten investeren in interne opleiding bij het openbaar ministerie, aangezien we steeds vaker te maken zullen krijgen met cryptovaluta", zei Kullberg tegen de Zweedse radio. "Hoe meer we de kennis binnen de organisatie vergroten, hoe minder fouten we zullen maken."

Wetgevers en bedrijven maken zich in toenemende mate zorgen om misdaden waarbij cryptomunten een rol spelen. Onlangs heeft de The Bank for International Settlement zich kritisch uitgelaten over de rol die digitale munten spelen bij illegale activiteiten.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Lees dan ook eens deze artikelen: